Tak for jeres mod, lød det bla. fra borgmester Kasper Glyngø (S), da han indviede Brdr. Michaelsens Torv fredag. Familien Michaelsen var mødt talstærkt frem - heriblandt enkerne til to af de tre entreprenante brødre.
Hedensted: - Det ville have varmet deres hjerter.
Sådan sagde 94-årige Kirsten Michaelsen, da borgmester Kasper Glyngø fredag kunne afsløre Bytorvets nye navn: Brdr. Michaelsens Torv.
De tre industribrødre fra Hedensted, Verner, Johannes og Laurits, lever ikke længere, men mange af deres efterkommere, samt enkerne til to af de tre brødre, var mødt frem til begivenheden.
Og Kirsten Michaelsen, der var gift med den midterste bror, Johannes, var ikke i tvivl om, at den flotte gestus ville være faldet i god jord hos brødrene.
- Det var ikke noget, vi havde forventet eller drømt om, men jeg ved, det ville have glædet dem, sagde hun efter borgmesterens tale om brødrenes betydning for Hedensted.

- I 50'erne og 60'erne blev Brdr. Michaelsen sammenlignet med andre fremtrædende virksomheder som Grundfos og Lego. De var iværksættere og gazeller, længe før de ord og begreber blev opfundet.
-
- Brdr. Michaelsen var Hedensteds største produktionsvirksomhed fra 1945 til 1974.
- De tre brødre, Verner, Johannes og Laurits, startede virksomheden i Hellerup, men flyttede den efter to år hjem til deres fødeby Hedensted.
- Hovedproduktet var olieregulatorer, men brødrene engagerede sig også i bla. hestestutteri, minkdrift og drev møntvaskerier i Tyskland.
- De byggede det på daværende tidspunkt største metalstøberi i Danmark på Dalbyvej. Det brændte i 1968, og grunden blev solgt til Brugsen, som i dag er genbo til det nye Brdr. Michaelsens Torv.
- I 1974 blev virksomheden likvideret. De ansatte beholdt deres job, da virksomheden blev overtaget af BM Control, men for brødrene var det slut.
- Siden blev virksomheden efter flere mellemled opkøbt af tyske Dungs, der lukkede afdelingen i Hedensted i 2009 for at trække produktionen hjem til Tyskland.
Kolossal betydning for byen
Blandt de fremmødte var både familiemedlemmer, politikere og tidligere medarbejdere, der mindedes tiden, da Brdr. Michaelsen var en fremadstormende virksomhed i Hedensted.
Og brødrenes betydning for byen kan ikke overdrives.
Det var Brdr. Michaelsen, der forandrede Hedensted fra landbrugsby til industriby, og i årene 1945 til 1974 har flere end 10.000 mennesker været ansat på virksomheden.
- Så man sig om i Hedensted i 1960'erne, ville der i hver anden bolig bo en, som enten var ansat hos BM eller hos en underleverandør i fabrikken, sagde borgmesteren i sin tale.
Eventyret endte i 1974
Men historien rummer både den store optur og den store nedtur.
For i modsætning til de fleste eventyr, så endte industrieventyret Brdr. Michaelsen ikke lykkeligt. I 1974 manglede virksomheden likviditet til en redningsplan, og da bankerne ikke ville hjælpe, blev den likvideret.
- Men på ruinerne opstod en række andre virksomheder, som overtog dele af produktionen, og som den dag i dag kan takke brødene for en del af deres succes, sagde Kasper Glyngø.
Generobret deres plads
Mange af de yngre generationer i Hedensted kender ikke brødrenes betydning for byen, og den gamle fabrik på Vejlevej bliver næsten altid omtalt som det tidligere Dungs.
Men med Bytorvets nye navn har Brdr. Michaelsen generobret deres plads i byens kollektive hukommelse.
I forbindelse med arrangementet fredag kunne Jens Michaelsen, en af sønnerne, i øvrigt afsløre, at han har lavet en hjemmeside med fakta og fotos om brødrene og virksomheden. Den kan ses på brdr-michaelsen.dk