Læserbrev: Efter snart fire års fejlslagen sprogskolepolitik var det en stor glæde at se, at byrådet i Hedensted Kommune 30. januar med 23 stemmer for og kun fire imod vedtog, at sprogskole til flygtninge nu skal opprioriteres.
De bliver nu tilbudt 10 timers danskundervisning om ugen, som er inkluderet i den 37 timers arbejdsuge.
Tak til V, S, SF og LA for at stå sammen med KD i denne sag. Det kan kaldes et paradigmeskifte i mindre målestok, men dog af stor betydning for den enkelte flygtning, hvoraf langt de fleste har et stort ønske om at lære at udtrykke sig forståeligt på dansk.
For virksomheder, der har flygtninge i praktik, vil en optimeret sprogskole give mulighed for bedre kommunikation. Det skulle gerne fremskynde processen i, at flygtninge bliver hurtigere selvforsørgende og dermed bliver bidragere til det danske samfund, som har taget imod dem.
Økonomisk får kommunen dækket mange af sine udgifter til integration og sprogundervisning via staten.
Mig bekendt har Hedensted Kommune overført penge fra integrationen til andre områder i kommunen på over et millionbeløb.
Udvalgsarbejdet og evalueringen af integrationstjekket hører under fritids- og beskæftigelsesområdet. Her skulle der også være økonomisk råderum at tage af, hvis den omlagte sprogskole og øget samarbejde med frivillige skulle vise sig at blive forbundet med ekstra udgifter.
Det er ikke penge, som går fra social omsorg ift. ældre, syge osv.
DF fik som deres sidegevinst til integrationstjekket i kommunen vedtaget, sammen med V og S, at kommunens folder om repatriering nu skal være synlig på kommunens hjemmeside, og at den vil ligge på flere sprog.
Den folder er siden i sommers blevet delt flittigt ud af kommunens jobcenter.
For resten er der ikke i folderen oplyst om Repatrieringsloven §13 stk.2:
"Staten yder et resultattilskud på 25.000 kr. til kommunalbestyrelsen for hver udlænding med bopæl i kommunen, som repatrierer med støtte i medfør af loven."
(Det ser nok heller ikke så pænt ud hverken på dansk eller arabisk).
Der burde også understreges i folderen, at repatriering er en frivillig aftale. Alle flygtninge i Hedensted Kommune har faktisk fået asyl og har dermed fået vores lands lovlige opholds- og arbejdstilladelse.

- Det skulle gerne fremskynde processen i, at flygtninge bliver hurtigere selvforsørgende og dermed bliver bidragere til det danske samfund, som har taget imod dem.